U bent hier

Historie

Huisarts Dick Kalis begint in 1985 met de ontwikkeling van software voor de huisartsenpraktijk. De software, MacHis, heeft overzichtelijke grafische schermen gebaseerd op de ‘groene kaart’.

In 1988 gaan de eerste praktijken met MacHIS werken. In 1990 wordt de gebruikersvereniging MedMac opgericht en in 1991 wordt MacHis als eerste HIS door de WCIA goedgekeurd. Op dat moment gebruiken 27 huisartsen het programma.

Vanaf het begin brengen de huisartsen ideeën in om het programma gebruiksvriendelijker te maken. Zij verenigen zich later in een online discussieforum, waar ideeën en wensen gedeeld kunnen worden. Aan deze wensen wordt, ook nu nog, veel aandacht besteed bij de ontwikkeling van de software.

De software onderscheidt zich eerst door de grafische opzet. Vanaf 1995 eveneens doordat MacHis als enige HIS op zowel Windows als Apple kan worden gebruikt.

Om bedrijfsrisico’s te beperken wordt in 1999 een coöperatie opgericht. Hiermee is het bedrijf in beheer van de huisartsen gekomen. 'MacHis' wordt in 2000 in 'OmniHis', omdat deze naam beter aansluit bij de platformonafhankelijke software.

In 2004 wordt OmniHisStudio opgeleverd. De overheid start in die tijd diverse trajecten om de landelijke communicatie in de gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen. Nieuwe eisen worden gesteld aan de software voor huisartsenpraktijken. Daarom start Omnihis B.V. medio 2005 met de ontwikkeling van OmniHisScipio. Begin 2007 gaan de eerste pilotgebruikers aan de slag met OmniHisScipio. Centraal databeheer en nieuwe ontsluitingsmogelijkheden van de data, onder andere voor aansluiting op AORTA, zijn daarmee gerealiseerd.